Єгипетський розклад. Ситуація у туристичній галузі Єгипту

Підготував: Андрій Волхонський.
Журнал 'Український Туризм' номер 5, 2005

Спробуємо розібратися в ситуації, що склалася в Єгипті в серпні - вересні цього 2005 року. Згідно зі статистикою: кількість туристів, які бажають відпочити в Шарм-ель-Шейху, після вибухів скоротилося наполовину. При цьому ціни на відпочинок на цьому курорті не знизилися більше ніж на 5-10%. Фахівці припускають, що галузь стабілізується після терактів не раніше, ніж за 3 роки, коли налякані європейці почнуть повертатися у повному обсязі. Туризм є для Єгипту основним джерелом надходжень до бюджету. 8 мл туристів, які відвідали країну у 2004 році, принесли $6 млрд. У туристичній галузі зайнято понад 650 тисяч єгиптян.

В даний час Всесвітня Рада з туризму (WTTC) проаналізувала стан єгипетського курорту Шарм-ель-Шейх та його перспективи після недавніх вибухів. Президент Ради Жан Клод Баумгартен вважає, що наслідки вибухів у цей момент можна назвати серйозними для туристичної галузі Єгипту. курорту заповнено не більше ніж на 53%, пише RATA-news.

Автору статті вдалося побувати на початку вересня у Шарм-ель-Шейху. Ситуація там наступна: потік туристів у п'ятизіркові готелі зменшився приблизно на 25-35% порівняно з минулим роком. Причому чим дорожче готель тим більше туристів відмовилися від свого відпочинку у Єгипті. Основні туристи були з Росії, Англії і трохи Італії.

Тем не менш, як вважають фахівці, така ситуація навряд чи триватиме довго. "Ми впевнені, що, як і після вибухів у Луксорі 1997 року, єгипетський уряд надасть туризму всіляку підтримку», - сказав Баумгартен.

Практично відразу єгипетська влада вдвічі знизила мито, що стягується з іноземних авіакомпаній за користування міжнародним аеропортом Шарм-ель-Шейха, щоб уникнути відтоку туристів із курорту. Зниження торкнулося зборів, що стягуються за посадку, стоянку та обслуговування літаків. Таке рішення було ухвалено, щоб зробити авіаквитки трохи дешевше та стимулювати збільшення кількості рейсів у це місто, яке зазнало терористичної атаки.

За словами Євгена Хайнацького, провідного інженера групи чартерних перевезень компанії ''АероСвіт -Українські авіалінії'', після терактів у Шарм-Ель-Шейху сталося тільки одна зміна - "відкладений попит". Так, якщо з другої половини серпня та початку вересня планувалося збільшення кількості рейсів як до Шарм-Ель-Шейху так і в Хургаду більш ніж у 2 рази, то замовники чартерних рейсів вимушені були перепланувати початок виконання нових програм більш пізні терміни. Наразі є домовленості про початок виконання нових програм рейсів до Єгипту починаючи з 01 жовтня. Таким чином, до листопада будуть відновлені всі заплановані на початку року чартерні програми з вищевказаних напрямків. Попит на цих напрямках не впав і деякі з рейсів вже можна знайти вільних місць, але якщо на Турецькому напрямку у вересні місяці глибина продажу становить понад 10-14 днів, то на Єгипет вона трохи менша - 5-10 днів.

Схожу відповідь ми отримали і від Ольги Толстихіної, начальника відділу чартерних перевезень компанії ''UM Air''. На її думку, кардинальних змін чартерна програма на Єгипет за останні два місяці не зазнала. Звичайно, після терористичного акта, було помічено спад, але не більше ніж на два тижні, і в цілому - програма залишилася без змін.

Враховуючи привілейоване становище туризму в економіці країни та загальну ситуацію на міжнародному туристичному ринку, а також та обставина, що в Єгипті зосереджені найбільші пам'ятники людської культури, WTTC прогнозує наступні наслідки для єгипетського туризму. Потік іноземних туристів скоротиться приблизно на 10,6%, а прибутки від туризму знизяться на $144 млн., або майже на 4% порівняно з минулим роком. Приблизно на ті ж 10,6% може збільшитися кількість єгипетських туристів, що виїжджають за кордон. Дотації держави у туризм, порівняно з прогнозованим на 2005 рік рівнем $639,1 млн., мають зрости як мінімум на $40 млн.

У WTTC впевнені у реалістичності такого прогнозу. Підставою для цього може служити великий досвід цієї міжнародної організації у складанні вже підтверджених прогнозів для багатьох країн після різних форс-мажорних подій: війни в Перській затоці (1991), війни у ??Хорватії (1996), вибухів у Луксорі (1997), теракту 11 вересня 2001 року в США, вибухів на Балі (2002) та епідемії SARS у Гонконгу (2003).

Цікава реакція Росії на останні події в Єгипті. У Москві передбачається створення системи забезпечення безпеки російських та зарубіжних туристів. У її формуванні візьмуть участь Федеральне агентство з туризму, МЗС РФ, МВС, МНС, Міністерство освіти та ФСБ Росії. Перший претендент на занесення до список небезпечних країн – Єгипет.

Росія вирішила наслідувати приклад розвинених країн, що дають своїм громадянам та туроператорам рекомендації утриматися від поїздок до тих чи інших країн. Міністерству закордонних справ буде доручено інформувати туристичний ринок про країни, в які російським туристам їхати небажано

Перші рекомендації туроператорам уже підготовлено: їм радять утриматися від відправки російських туристів до Єгипту до вжиття відповідних заходів національної туристичною адміністрацією та діловою туристичною спільнотою Єгипту. Це пов'язано не тільки з терактами в країні, але й з випадками загибелі російських, що почастішали. туристів на єгипетських дорогах.

У російських туроператорів подібна рекомендація викликає подив. Вони вважають, що ці заходи потрібні чиновникам, щоб зняти з себе відповідальність у разі терактів та нещасних випадків та перекласти її на туроператорів.

В Україні це питання поки не порушується. Слід зазначити, що попит на Єгипет нашій країні фактично залишився тому ж рівні, як і був до вибухів. Вітчизняні туроператори прогнозують до кінця жовтня вийти на обсяги продажу минулого року.