Технології web-програмування

Технології web-програмування

Щоб створити інтерактивний сайт, недостатньо просто зробити html-сторінку потрібно використовувати скрипти. Розрізняють кілька видів мов веб-програмування, якими пишуться скрипти. Не можна сказати, що один з них кращий, вони різні, і кожен оптимально підходить для деякого класу завдань.

Java Script - найпростіший (і дешевий) вид скриптів. При його використання програма скачується на машину клієнта і виконується там у браузері. Оптимально підходить для online калькуляторів, невеликих програм розрахунку, вставки динамічних елементів (годинник, дата та ін.)

Переваги - завантажується на машину клієнта, що може виконуватися після відключення від Internet. Не потрібно дорогого тарифного плану хостингу.

Недоліки - не підтримується старими браузерами IE 3.0, Netscape 3. Щоправда, машин із такими браузерами залишилося дуже мало (1-2%).

Perl-Cgi. На Рerl'e пишуться скрипти, які обробляються на сервері, а чи не на машині клієнта. Наприклад, надсилання пошти через сайт, рейтингові системи, чати, форуми, лічильники, рейтингові системи, голосування, сортування тощо

Переваги - за допомогою Perl можна вирішувати майже будь-яке завдання (на відміну від Java Script, на якому можна вирішувати лише прості завдання, скрипти виконуються на стороні сервера, тому сторінку можна переглядати за допомогою будь-яких, навіть найстаріших браузерів).

Недоліки - Perl-програмування та встановлення скриптів на сервер - досить трудомісткий процес, тому й висока ціна. Потрібен дорожчий тарифний план хостингу.

PHP & MySQL

PHP - мова схожа на perl, трохи простіше і трохи повільніше працює. Теж виконується на сервері, що створювався для невеликих додатків, що працюють з базами даних. Оптимально підходить для написання Інтернет-магазинів, баз даних та ін.

MySQL - реляційна база даних.

Що таке база даних, напевно, пояснювати не варто. MySQl - це швидкісна веб-база даних для невеликих завдань. Невеликих – це там, де менше 100 000 записів. Застосування бази даних є доцільним у разі великої кількості однакових даних, за якими потрібно сортування та пошук. Інтерфейс і скрипти найбільше оптимально писати на PHP, хоча можна і на PERL.