Як правильно шукати інформацію в Інтернеті

(Журнал 'Український Туризм' номер 4, 2007 рік)

Стаття підготовлена співробітниками студії Web-дизайну FloMaster®

Багато людей вважають, що зараз Інтернет більше нагадує купу сміття, Чим джерело інформації. Мовляв, все тут є, але щоб це "все" знайти, потрібно перерити дуже багато непотрібних сторінок. Однак це не так.

У всесвітній мережі є своя логіка. Знаючи та використовуючи кілька простих правил, ви можете зробити так, що будь-яка інформація буде швидко, і що найголовніше - Ви знайдете саме те, що шукаєте.

У цій статті йдеться про найбільш відомі пошукові системи та правила пошуку в мережі.

Спочатку зробимо невеликий відступ, і спробуємо розібратися, як влаштована Пошукова система. Так сталося, що користувач бачить лише зовнішній дизайн пошукової системи, а її механізми пошуку та начинки - залишаються невидимими.

Одна з частин пошукової системи - це так званий "павук", який подорожує по мережі, переглядає всі сторінки та посилання. Сторінки які він переглянув, заносяться до бази пошукової машини як зустрічаються сторінці слів. Таким чином, індекс пошукової машини - це величезна база даних, за допомогою якої можна швидко дізнатися, на якій сторінці в мережі можна зустріти певний вислів.

Інша частина пошукової системи – це власне пошукова машина. Займається вона тим, що шукає потрібне слово чи словосполучення в індексі. Пошукова система не шукає по всьому Інтернету. У цьому полягає основна помилка користувача. Вона шукає лише за своєю базою. Таким чином, якщо пошукова машина не знайшла те, що ви їй ставили, це зовсім не означає, що цього немає в мережі. Тому якщо ви не знайшли щось в одній пошуковій системі, обов'язково треба пошукати це в іншій.

Павук (пошуковий робот), що становить індекс, регулярно відвідує сайти та сканує їх. Особливо йому цікаві сайти, на яких є постійне оновлення. Тому, якщо ви є власником сайту, постарайтеся щось постійно на ньому змінювати, додавати нову інформацію та тим самим залучати "павука" для обробки нової інформації на вашому ресурсі.

Остання частина пошукової системи - це її сервер. Це той інтерфейс, за допомогою якого користувач ставить запитання і отримує відповіді.

Тепер спробуємо розібратися у мові спілкування із пошуковими системами. Мабуть ви Будьте здивовані - але й тут існують спеціальні правила та спеціальна мова. Це так звана мова запитів.

Для початку вам потрібно визначитися з ключовими словами: вирішити, які два-три слова чи словосполучення найбільш повно характеризують об'єкт ваших пошуків і вводити саме їх. Начебто все просто і зрозуміло. Однак той, хто намагався знайти, що щось широко відоме зрозуміє, що знайти саме те, що необхідно - дуже складно.

Як правило, великий відсоток запитів відрізняється повною неясністю та неконкретністю: "туризм", "відео", "телефони", "мелодії".

Пошуковій машині дуже складно здогадатися що ви мали на увазі наприклад під словом "туризм". На запит "туризм" Яндекс та Google видає більше сті тисяч посилань. Таким чином, треба більш конкретно уточнювати, що саме ви шукайте, інакше знайти потрібне буде складно.

Тепер ми підійшли впритул до питання правил. Розглянемо їх на прикладі найбільш відомих пошукових систем, таких як Яндекс та Google.

Якщо ви постійно використовуєте Яндекс, тоді вам необхідно знати, що якщо набирається слово з маленької літери, то будуть знайдені слова з маленької та великої літери. Якщо ж ви набрали слово з великої – то будуть знайдені слова лише з великої літери. Наприклад, на запит "аероплан" пошукова система видасть згадки про літальний апарат і про музичний колектив і багато ще про що. Тому правило: не набирайте без особливої слова з великої літери.

Інше йде справа в Google. Тут запити нечутливі до регістру символів. Це означає, що для Google немає жодної різниці, буде запит набраний одними великими, одними малими літерами або взагалі впереміш. Із цього правила існує один виняток – слово "or". Якщо ви хочете використовувати його як логічний оператор, то має набирати OR. Оператор OR (АБО) корисний в першу черга для тих випадків, коли потрібний термін має синоніми, або якщо його правильне написання ще встоялося. Йому відповідає символ (|).

При пошуку Google пропускає деякі слова, які не несуть смислового навантаження, а також поодинокі цифри. Іноді Google автоматично шукає скорочення, прийняті для слів, включених вами у свій запит, що може бути корисним, але може і перешкодити. Обійти ці обмеження можна або задавши в рядку пошуку всього одне будь-яке слово або уклавши запит з такими проблемними словами в лапки, то є здійснивши пошук за фразою.

Розглянемо докладніше пошук стійких словосполучень. Тут потрібно ввести фразу для пошуку в лапках. (У всіх інших випадках лапки не потрібні). Дуже допомагає, коли вам потрібно, наприклад, знайти слова віршів, а пам'ятаєте всього один рядок. Введіть цей рядок із лапками у пошукову систему. Наприклад, ви пам'ятаєте уривок вірша "У лукомор'я дуб зелений", а хто написав – не пам'ятайте. Йдіть на пошукову систему, вводите цю фразу і одразу ж дізнаєтеся, що це А.С. Пушкін.
Запит Google може складатися максимум із десяти слів, при цьому вважаються як власне ключові слова, і оператори. Це обмеження можна обійти, наприклад, замінивши все слова, які Google і так проігнорує (всі ті ж прийменники, артиклі тощо), на зірочки. Під час розрахунку довжини запиту Google такі символи не враховує, та Ви зможете додати пару-трійку додаткових корисних умов.

Тепер розглянемо використання символів "-" та "+". Використовуючи їх, можна примусово виключати слово з пошуку, чи робити слово обов'язковим. Наприклад, вам потрібен список туристичних компаній, які продають Кіпр. Тоді запит має бути приблизно таким: "туристична компанія + Кіпр".

А якщо вам навпаки не потрібні компанії, які продають Кіпр, тоді вам необхідно задати приблизно таке: "туристична компанія - Кіпр".

Якщо ви ввели просто кілька слів, розділених пробілами, то для пошукача це означатиме, що треба знайти сторінки, де ці слова входять до однієї пропозиції. Наприклад: "Готель Греція найкращий".

Окрім цих загальновідомих операторів, Google дозволяє використовувати у запитах спецсимволи "*" і "~". Перший означає підстановку на запит одного будь-якого слова (зверніть увагу: не знака, а саме слова), при цьому, якщо ви поставите дві "зірочки", то будуть знайдені всі документи з двома будь-якими словами на місці зірочок. Тим самим можна задавати точні проміжки між частинами пошукової фрази. Застосування спецсимволу "~" дає Google команду шукати як зазначене вами слово, а й його синоніми. Результат такого пошуку може бути дуже корисним, але не завжди передбачуваним.

В принципі, існують три-чотири пошукові системи, які мають задовольнити Майже всі необхідні. Якщо говорити про російськомовні пошукові системи - це вже згадуваний "Яндекс" (www.yandex.ru), "Рамблер" (www.rambler.ru) та "Апорт" (www.aport.ru). Із закордонних – всім відомий Google (www.google.com), AltaVista (www.altavista.com) та Yahoo (www.yahoo.com).



Тим не менш, є багато завдань, які пошуковики вирішують з великими труднощами. Наприклад, вам терміново потрібен найкращий у місті ветеринар з ящірок. Як ви будете Шукати? Можна дати оголошення в газету і потім півроку чекати на телефонні дзвінки. Можна також піти в бюро зайнятості і шукати там. Аналогічно та з пошуковими системами. "Великі" пошукові системи розраховані на те, щоб охопити якомога більший обсяг інформації. Коли ж вам необхідно знайти щось особливо специфічне - є сенс скористатися спеціалізованими пошуковими системами.

Розглянемо їх докладніше. Так званий "пошук по ftp" дозволяє шукати інформацію у великих файлових архівах. Найбільш відома Російська - www.filesearch.ru, та західна - ftp.lycos.com. Дані пошукові системи шукають лише файли на ім'я.

Вони дуже корисні у багатьох випадках. Наприклад, ви зібралися завантажувати звідкись програму, а програма загубилася. Все, що у вас є - це старе посилання, наприклад: http://www.sony.net/name.zip. Силка не працює. А програму хочеться. Існує велика ймовірність, що програма сподобалася не лише вам, але та іншим людям. І може хтось скачав її собі і виклав на ftp. Для цього всього тільки треба зайти на www.filesearch.ru, www.filesearch.ru, та набрати у рядку пошуку: name.zip. І відразу знаходимо те, що треба! Особливо добре шукати таким чином драйвера, mp3-файли, та іншу корисну дрібницю.

Бажаємо Вам щасливого пошуку!